Tuesday, October 28

Alhamdulillah, PT3 Selesai


السلام عليكم Hai, Hello ! Nyahahahaha ! Sorry, psiko jap.Ya Allah, lama yang amat Opie tak menaip. Uish, uish, tahu tak, Opie exam PT3 tahun ni. Since the PT3 is getting near kan, 3 Al-Azhar are being such as Omputih since the English Language examination for PT3 is kinda tough. Like, we have oral test, we have listening test and yeah. PBS pun masih lagi dijanlankan walaupun PT3 pun dah macam teruk yang amat. Even yang sangat sangat orang Melayu, macam Opie, kena speaking kauuuu. Haaaaa, sampai buat bet lagi. Tapi, dalam bet tersebut ye, tiada siapa menang tiada siapa kalah. All of us doing it well. Kalau macam serabut pun bahasa Inggeris tu kan, there are few of us gonna correct it. Kami tidak mengkritik.Jjadi, Opie rasa, PT3 ni telah membantu, sedikit sebanyak ye rakan rakan sahabat blogger ku sekalian, telah pun mengeratkan hubungan kami, rakan sekelas. 

Kelihatan di situ, susunan ayat dan bahasa Inggeris Opie amatlah pelik ya. Oh, tidak mengapa. Belajar dari kesilapan ye. Kalau macam pelik tu, tegur je. Setakat ni, Opie tak bergaduh lagi pasal orang kritik bahasa Opie. 

So, is PT3 too tough or too easy ? Okay, PT3 is not very tough. But, it is a little bit challenging. Yes, the 99's batch student only need to make revision for only 6 subject which is Science, Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Mathematics, Kemahiran Hidup Bersepadu and Pendidikan Islam. But, For those who takes other language like Tamil, Chinese language, Arabic and other, they need to make more revision. Lucky for them, they will get more grade in their PT3's result. The 2 weeks examination, it was not really an exam. It was like a 'Kerja Kursus'. It was so difficult to find the answers and the informations we need to put in the work paper. Although there were many examples showed in the internet, we can not just simply take the information from the website. Because it is not allowed. But, Alhamdulillah, I've done it my best. And, about the oral test. I think it is very good for the students. It is not very tough, but it is also not very easy. Malay people said like "so so lah" yeah. Also, Alhamdulillah, it went well. 

The last one, about the written test. Ya Allah, this one was very challenging. For Bahasa Melayu examination, Opie was almost, like very near, running out of time. The English Language went well but it was a little bit difficult for me because, nah. I don't know. The Pendidikan Islam also went well. But the Kemahiran Berfikir Aras Tinggi (KBAT) or High Order Thinking Skill (HOTS) questions was killing me. The Mathematics examination also went well because my Math teacher has given us (3Al-Azhar) many exercises. The KHB examination also went well. But also the KBAT questions was killing me. The most tough questions for was the Science examination. Opie can answer some questions. But there was a few questions that Opie just put some facts that Opie also don't know either it is correct or not. Aduh.

Semasa Trial PT3, keputusan peperiksaan Opie agak memberansangkan. Tapi, tidak memuaskan. Bolehlah 3A dan 3B. Sasaran Opie untuk PT3 ni, nak semua A. Tapi, InsyaAllah, Opie akan terima seadanya apa jua keputusannya nanti. Cita cita nak masuk MRSM. Tapi, kau kena faham yang MRSM ni budak budak dia macam pandai yang amat. "Orang suruh pergi masa Tingkatan 1 tak nak. Aduhai. Sekarang peluang dah nipis. Apa kau nak buat." Ya Allah, Opie tahu ada hikmah di sebalik segalanya. Opie pernah dengar seorang cikgu Opie kata "Straight A orang yang duduk kat rumah, lagi berkualiti dari straight A orang yang duduk di asrama." Adakah benar ? Seminggu nak ambil keputusan mungkin akan menjadi minggu yang sangat tertekan. Memikirkan apa yang akan diperolehi. Aduuuuhhhaiiiii. Baiklah rakan rakan, lupakan perkara perkara tersebut. Tawakal kepada Allah selepas  kita dah berusaha dan berdoa. Tapi, jangan lupa, untuk terus berdoa.

Oh yeh, Opie lupa. Terima kasih sangat sangat kepada yang menyokong dari belakang, memberi semangat, serta mendoakan kejayaan Opie dan semua murid Tingkatan 3 tahun 2014. Opie serius. Kepada SEMUA yang melakukan perkara perkara berkenaaan sama ada secara langsung atau tidak langsung. Hanya Tuhan dapat membalas jasamu.

Credit to Google Translate sebab tolong translate kan beberapa perkataan.

Apa yang akan jadi esok, itu esok baru tahu.