Tuesday, October 28

Alhamdulillah, PT3 Selesai


السلام عليكم Hai, Hello ! Nyahahahaha ! Sorry, psiko jap.Ya Allah, lama yang amat Opie tak menaip. Uish, uish, tahu tak, Opie exam PT3 tahun ni. Since the PT3 is getting near kan, 3 Al-Azhar are being such as Omputih since the English Language examination for PT3 is kinda tough. Like, we have oral test, we have listening test and yeah. PBS pun masih lagi dijanlankan walaupun PT3 pun dah macam teruk yang amat. Even yang sangat sangat orang Melayu, macam Opie, kena speaking kauuuu. Haaaaa, sampai buat bet lagi. Tapi, dalam bet tersebut ye, tiada siapa menang tiada siapa kalah. All of us doing it well. Kalau macam serabut pun bahasa Inggeris tu kan, there are few of us gonna correct it. Kami tidak mengkritik.Jjadi, Opie rasa, PT3 ni telah membantu, sedikit sebanyak ye rakan rakan sahabat blogger ku sekalian, telah pun mengeratkan hubungan kami, rakan sekelas. 

Kelihatan di situ, susunan ayat dan bahasa Inggeris Opie amatlah pelik ya. Oh, tidak mengapa. Belajar dari kesilapan ye. Kalau macam pelik tu, tegur je. Setakat ni, Opie tak bergaduh lagi pasal orang kritik bahasa Opie. 

So, is PT3 too tough or too easy ? Okay, PT3 is not very tough. But, it is a little bit challenging. Yes, the 99's batch student only need to make revision for only 6 subject which is Science, Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Mathematics, Kemahiran Hidup Bersepadu and Pendidikan Islam. But, For those who takes other language like Tamil, Chinese language, Arabic and other, they need to make more revision. Lucky for them, they will get more grade in their PT3's result. The 2 weeks examination, it was not really an exam. It was like a 'Kerja Kursus'. It was so difficult to find the answers and the informations we need to put in the work paper. Although there were many examples showed in the internet, we can not just simply take the information from the website. Because it is not allowed. But, Alhamdulillah, I've done it my best. And, about the oral test. I think it is very good for the students. It is not very tough, but it is also not very easy. Malay people said like "so so lah" yeah. Also, Alhamdulillah, it went well. 

The last one, about the written test. Ya Allah, this one was very challenging. For Bahasa Melayu examination, Opie was almost, like very near, running out of time. The English Language went well but it was a little bit difficult for me because, nah. I don't know. The Pendidikan Islam also went well. But the Kemahiran Berfikir Aras Tinggi (KBAT) or High Order Thinking Skill (HOTS) questions was killing me. The Mathematics examination also went well because my Math teacher has given us (3Al-Azhar) many exercises. The KHB examination also went well. But also the KBAT questions was killing me. The most tough questions for was the Science examination. Opie can answer some questions. But there was a few questions that Opie just put some facts that Opie also don't know either it is correct or not. Aduh.

Semasa Trial PT3, keputusan peperiksaan Opie agak memberansangkan. Tapi, tidak memuaskan. Bolehlah 3A dan 3B. Sasaran Opie untuk PT3 ni, nak semua A. Tapi, InsyaAllah, Opie akan terima seadanya apa jua keputusannya nanti. Cita cita nak masuk MRSM. Tapi, kau kena faham yang MRSM ni budak budak dia macam pandai yang amat. "Orang suruh pergi masa Tingkatan 1 tak nak. Aduhai. Sekarang peluang dah nipis. Apa kau nak buat." Ya Allah, Opie tahu ada hikmah di sebalik segalanya. Opie pernah dengar seorang cikgu Opie kata "Straight A orang yang duduk kat rumah, lagi berkualiti dari straight A orang yang duduk di asrama." Adakah benar ? Seminggu nak ambil keputusan mungkin akan menjadi minggu yang sangat tertekan. Memikirkan apa yang akan diperolehi. Aduuuuhhhaiiiii. Baiklah rakan rakan, lupakan perkara perkara tersebut. Tawakal kepada Allah selepas  kita dah berusaha dan berdoa. Tapi, jangan lupa, untuk terus berdoa.

Oh yeh, Opie lupa. Terima kasih sangat sangat kepada yang menyokong dari belakang, memberi semangat, serta mendoakan kejayaan Opie dan semua murid Tingkatan 3 tahun 2014. Opie serius. Kepada SEMUA yang melakukan perkara perkara berkenaaan sama ada secara langsung atau tidak langsung. Hanya Tuhan dapat membalas jasamu.

Credit to Google Translate sebab tolong translate kan beberapa perkataan.

Apa yang akan jadi esok, itu esok baru tahu.

Sunday, June 1

Bayangan 2014


السلام عليكم semua! Sudah nak masuk penggal kedua untuk tahun 2014. Tapi, ini ialah entri pertama blog Opie untuk tahun 2014 ni. Betul Opie kata, tahun 2014 ini sangat sibuk. sampai tak sempat sempat update blog. Walaupun sebenarnya cuti 2 bulan tahun 2013 tu Opie ada masa.. Okay, sebenarnya Opie malas nak update blog masa tu. Muahaha. Tapi, kali ini, Opie dah edit, hampir keseluruhan blog. Okay kan ? 

Sebagai entri pertama, Opie nak cerita pasal bayangan 2014 ketika Opie berada di 2013. Murid - murid batch 1999 bakal menduduki peperiksaan besar pada tahun 2014, seperti murid murid Tingkatan 3 tahun sebelumnya. Sejak kami di Tingkatan 1 lagi, kami sudah dimaklumkan, tiada PMR, dan format untuk menegetahui tahap kami sudah ditukar. Kami ada PBS sekarang. Diawal kami di Tingkatan 2, kami dimaklumkan lagi, bahawa ada peperiksaan besar yang akan kami duduki. Kata cikgu, tidak acilah kalau kami tiada peperiksaan. Kami tahu, kami akan menduduki PBSMR. Beberapa buan kemudian, namanya ditukar kepada PPMR. Kami dapat tahu bahawa kami akan dinilai untuk 4 subjek sahaja. 

Untuk beberapa bulan, kecelaruan maklumat berlaku. Opie sudah mula membayangkan tahun 2014 ni macam mana. Mesti sangat teruk. Opie mula bayangkan, ada tuisyen setiap hari, Mak nak daftarkan Opie masuk Taekwondo semula, Ayah suruh masuk tuisyen malam. Haiyoyo. Akhir tahun tu pula, Opie dpaat tahu Opie akan dapat adik. Ya, mak Opie mengandung. Adik Opie umur 12 tahun, dan kami, 3 beradik akan dapat adik lagi. Opie mula fikir yang Opie perlu jaga adik lagi. Oh, 2014 teruk. Tapi, di awal tahun 2014 ni, format terbaharu untuk peperiksaan Tingkatan 3 telah diberitahu. Pentaksiran Tingkatan 3 atau PT3. Serius kelakar nama dia pasal ada nombor. Murid Tingkatan 3 hanya akan ditafsir untuk 6 subjek. Yang lagi 2 tu, ada kerja kursus pulaaaaa.

Sebulan dalam tahun 2014 Opie berjalan dengan agak teruk. Tapi, hari demi hari, hari Opie berjalan dengan semakin baik. Ada detik bahagia lagi. Kejayaan Opie dan kawan kawan di Tingkatan 2 diingati cikgu cikgu sekolah Opie. Sekarang, ramai cikgu kenal kami, murid Tingkatan 3. Tahun ni Opie dengan kawan kawan Opie selalu dipanggil cikgu cikgu. Terasa bangga pula. Alhamdulillah, semua baik setakat ini. Dan Opie harap, bertambah baik.

Okay, Opie tak tahu kenapa ayat Opie macam nerd yang amat dekat atas tu. Tapi, itulah apa yang Opie ak luahkan. Sebarang typo, sila abaikan. Opie dah lama tak pegang laptop, dah lama tak menaip keypad besar ni. Jadi, silalah faham. Setakat ini sahaja coretan Opie. Sekian, babai !

Segala yang berlaku di masa hadapan telah menjadi ketentuan Allah sejak Azali lagi.