Sunday, May 27

Saya Pengawas Percubaan =)

السلام عليكم

Hui hui ! Korang, korang kan tau yang Opie ni pengawas mase Opie darjah 6 . Hehehe. Mase bulan 2 hari tu, kak Izzati , Penolong Ketua Pengawas sekolah ade mintak name budak form 1 yang pernah jadi pengawas mase kitorang darjah 6. Mase akak nak kasi kertas untuk budak Azhar tulis name, Opie duduk kat barisan belakang. So , Opie la yang mule mule dapat kertas tu. So, Opie pun tulis la nama Opie, Nurul Sofia Sulaiman =D Siti , Qeera and Aqis pun tulis name diorang. Sebab, diorang pun pengawas jugak tahun lepas.

Semiggu dua lepas tu, Opie, Siti, Qeera and Aqis kene panggil ngan cikgu pengawas. Beberapa hari lepas tu, kitorang dapat surat percubaan pengawas. Beberapa minggu kemudian, Qeera pun pindah T_T Beberapa minggu lepas Qeera pindah, Aqis pun pindah =( Jadi , yang tinggal Opie ngan Siti je. Mula mula Opie bertugas, Opie kena jaga kantin. Mula mula kekok la jugak sebab, mase sekolah rendah, Opie tak jage kantin sangat. Lepas kak Zulaikha ngan kak Ain ajar, Opie macam, okay laaa. Siti pulak die kene jage aras mase mula mula bertugas. Jage aras ni macam kena ronda bangunan sekolah mase rehat. Jangan kasi sorang pun pelajar dok kat kelas. Takut ade kecurian or something like that laa.

Pah tu, minggu kedua Opie bertugas, Opie kena jaga tangga. Jaga tangga tu macam kena jaga tangga tangga yang orang akan naik. Ade 2 tangga, satu tangga depan satu lagi tangga belakang. Mase mula2 jaga tangga , kak Zulaikha ngan kak Ain kata, check poket diorang sebelum diorang naik tangga and jangan kasi diorang bawak makanan atau air kotak yang terbuka. Pastu mase hari Rabu ngan hari Jumaat Opie kena jaga tangga belakang. Jaga tangga belakang tu macam tak boleh kasi pelajar naik ke kelas terus ikut tangga belakang tu. kene lalu tangga depan dulu baru boleh naik kelas.

Lepas tu Opie jaga aras. Lepas Opie jaga aras Opie kena jaga kantin balik. So, Opie dah paham macam mana permainan die. Mase kali kedua Opie jaga tangga, Najaa macam berminat, pastu Opie suruh die tanye mak die boleh tak die nak jadi pengawas. Esok nya dia datang sekolah die kate mak die kasi. Wuuuu ! happy die. And, mase rehat.......... Ouh lupa mau gi tau, semenjak jadi pengawas percubaan ni, pengawas perubaan - pengawas percubaan kene keluar awal 10 minit sebelum rehat and kitorang kene pakai tag kat bawah niii :

Credit to Siti 
Malu pulak ! Opie nga Siti taruk tag ni kat bawah tudung, hehehe. Then, Teacher Azilah, suruh Farah jadi pengawas sebab Farah berani. Okay , I admit it =D Then, ade budak kelas Havard kene jadi pengawas jugak. So, perempuan form 1 yang jadi pengawas percubaan ade 5 orang termasuk Opie. Yang lelaki form 1 yang jadi pengawas percubaan  tak tau la berapa orang pulak. Lepas 9 minggu bertugas, Opie ngan semua pengawas percubaan dapat surat jadi pengawas selama 1 bulan. Lepas satu bulan tu baru la tau kite dapat jadi pengawas ke tak. Okay baiiiiii ! Malam dah. Lepas Opie tau Opie jadi pengawas ke tidak, Opie update eh. And Opie akan bagi tau ape yang jadi sepanjang Opie jadi pengawas sebulan tu kay ? Papai ! sayang korang :*


Menolak hidayah Allah untuk menjadikan kita seorang yang baik adalah berdosa =D

2 comments: