Wednesday, December 26

2013, I'm Waiting For You


السلام عليكم and hai readers !
Gagaga, cuti sekolah dah nak habis :'( Hahaha. "Okeng la cuti sekolah nak habis. Tak de la kau bosan kat rumah" Jadi, kita bertukar ke > Yea ! Sekolah dah nak buka ! I'm happy maaa ;D Seriously, during this holiday, Opie rasa bosan ! Hahaha, sampai merayu dekat mak Opie nak pi jalan jalan. Haiyaaaa -,-' Tak sabarnya nak tunggu sekolah buka. Kembali sebagai pengawas ;) Opie is so excited. Haha, excited ke hape nya, buku tak tulis nama lagi, tak balut lagi. Baju, tak jahit lencana ngan nametag lagi. Haiyaaa ! "Apa mau jadi sama lu, Opie ?" Hehehe. Mengikut prinsip Opie. Kita kena, lepak laaa. Ngeeeee =3 Opie nak beli alat tulis sikit laa. Banyak yang hilang tahun 2012 ni. Pembaris hilang. Haish ! Pembaris plastik je, tu pun nak curi. Haha. Eh eh, Opie dapat kasut tali baru. Opie ada 2 kasut ! Satu kasut sarung, tapi kasut sarung tak beli baru. Satu lagi kasut tali yang baru tu ;) Haha :D

Opie harap semuanya akan jadi lebih baik dari yang dah berlalu. Opie nak semua nya lebih baik dari yang dah berlalu. Hai maklumlah, manusia semua nak yang lebih baik tapi tak ada doa, usaha, ikhtiar dan tawakal. Dalam erti kata pendeknya tak ada D.U.I.T. Haha ;D Macam yang orang lain kata, "2013, please be nice to me :')" Bai !




Yesterday was a history. Today is a gift. Tomorrow is a mystery ;)

Tuesday, November 27

Hujan dan Surau

السلام عليكم


Perasan tak yang semenjak pertengahan bulan 10 tahun 2012 ni kan, setiap petang hujan. Pagi bukan main panas, sampai petang je SEJUK sangat ! Dan kemudiannya, hujan~ Wuu ~ Bestkan hujan petang-petang. Tidur pon sodap kan =D Rumah Opie tepi sekolah ja. Dekat sangat. Nak balik rumah dalam hujan pun boleh. Tapi, doh kalau hujang lebak guane ? Ce citer ce mane teman nak balik ke rumoh teman ? Hang pikir senang ka nak balik rumah dalam hujan lebat na hai ? Den balik umah den dalam hujan renyai renyai pon den ditego omak den balik basah basah.

Tapi, kalau Opie balik sekolah dalam pukul 2 hingga 3, boleh la Opie redah hujan yang tak berapa nak lebat, sebab mak Opie pergi kerja. Tapi, selalu nya , time time Opie nak balik sekolah la hujan turun dengan lebatnya =..= Jadi, selepas solat, Opie dan Najihah mengambil keputusan untuk lepak di surau. Rumah Najihah dekat dengan rumah Opie , seberang jalan ja rumah dia ngan rumah Opie. Jadi kitorang balik sama2. Biasanya, Opie akan jalan dengan dia sampai simpang hujung area block Opie. Jadi , kalau hujan, kitorang tunggu la dekat surau. Dan ada sweet moment masa Opie balik sekolah dalam hujan renyai renyai dengan Najihah dan masa Opie lepak kat surau =3

Ada satu hari tu kan kan, Opie ngan Jihah balik redah hujan yang tak lebat tapi tak reda jugak. Faham tak ayat Opie ? Hujan masa tu macam , tak lebat , tapi nak kata renyai renyai pun tak juga. Haaa, gitu la. Kalau balik pakai payung, boleh selamat la jugak tak la basah sangat. Tapi , masa tu, Opie balik, keadaan Opie , macam jatuh dalam lopak air yang besar ! Hahahaha, tak lah basah lencun. Tapi , kalau mak Opie tau , kena tegur la Opie. Heee~ Sweet woo balik dalam hujan 2 orang. Hahah ! Jangan pikir lain ! Hehehe

Bersama Jihah & Fatin ! Muka Opie berminyak -,-'

2 minggu sebelum cuti sekolah, hari Rabu, sekolah Opie ada buat hari untuk graduasi tingkatan 5. Kakak Najaa, Kak Najwa bawak kamera pi skolah. Nak buat kenang-kenangan. Apalah nasib, petang tu hujan dengan lebat nye weyh. Tak balik rumah la Opie. So, Opie lepak dekat surau dengan Jihah, Najaa ngan Fatin. Kan Kak Najwa bawak kamera kan kan, Najaa pi la amek kamera kat kakak dia. Lepas tu, kitorang bergambar sakan. Hahah. Sweet moment la masa tu. =D

Hari Khamis tak silap Opie, Opie ngan Qila kena buat PBS menyusahkannya benda alah ni. Jadi, Opie ngan Qila kena dok kat skolah lama sikit kat skolah. Masa nak balik tu, hujan la pulak. Jadi Opie dok la kat surau sekolah. Opie ingat kan , Jihah dah balik. Tapi dia belum balik lagi ! Wuuuu~ Ade geng nak balik rumah. Hujan lebat gila wey ! Opie habis PBS pukul 3 tapi balik umah pukul 5. Sebab apa Opie ? Sebab hujan lebat laa. Sepanjang 2 jam tu kian , Opie lepak dekat surau dengan Qila dan Jihah. Kitorang bersembang. Ada satu part tu Opie majal ! Diorang dua dua gelakan Opie. Opie kata kat Qila "Wey wey ! Hari tu aku ngan Jihah balik dalam hujan ! Sweet kan kitorang ! And kitorang tak demam pon. Nampak tak betapa kuatnya antibiotik kitorang ?" Berlagak gila Opie ni ! Hahah ! Pastu Qila berbisik kat Jihah "Antibiotik tu bukan ubat ke ? Bukan ke antibody ?" Opie macam "Alamak ! Majal gila aku !!" Hahaha ! Sedih la Opie ni.

Lepas tu kitorang main gusti lengan. Opie lawan ngan Qila Opie kalah. Waaaa Qila kuat ! Lepas tu opie lawan ngan Jihah. Korang tau la kan yang Jihah ni orgnya kecik comel molek. Opie pegang tangan dia, lepas tu kira "1 2 3 !" Opie tak buat apa apa sebab Opie tunggu Jihah tolak tangan Opie. Tapi kan, Opie rasa, tak ada tenaga langsung yang keluar dari badan dia. Opie fikir, tu adalah yang paling kuat yg dia boleh buat. Jadi Opie macam tergelak kepelikan. Opie tanya dia, tu ke yang paling kuat dia boleh buat. Dia kata dia tak tolak pun tangan dia sebab Opie tak tolak tangan Opie. Jadi kat situ ada misunderstanding. Haha , ngek la kau ni Opie ! Haha ~ Lepas tu hujan berhenti. Opie, Jihah ngan Qila pun balik.

Opie ngan Jihah hantar Qila sampai kat Dataran Madani sebab Qila nampak geng dia lepak kat situ. Lepas tu , ada 1 group budak f1 main bola dan bola diorang jatuh kat tangga. Bola tu dekat ngan Opie, jadi Opie macam "Eh eh ! aku nak tendang !" Hehe. Lepas tu Opie tendang bola tu sekuat hati Opie. Tapi, bola tu melantun balik kat Opie. Budak2 laki yg main bola semua sorak "WOOOOO !" Opie pulak "Eh eh ! Malunya aku ! Tutup muka !" Haha ! Seriously Opie malu masa tu. Kemudian, Opie balik rumah dengan Jihah =D

Korang tau , bila hujan ja, Opie selalu kena perli ngan kawan2 Opie sebab Opie minat Rain =) Memang la rasa macam nak perli diorang balik. Tapi, tu lah gunanya kawan. Kawan patut membahagiakan orang lain kan kan ? =D Jadi, hargailah kawan anda. Anda mampu menghargainya ;)


Kebahagiaan adalah salah satu rezeki daripada hujan yang ALLAh beri untuk hambaNya =D

Thursday, November 15

Salam Maal Hijrah 1434H ^^

السلام عليكم



Hai korang ! Waaa , orang Islam dah sambut tahun baru ni ! Opie harap, tahun 1434H ni lebih baik dari tahun yang lalu. Azam Opie ? Maleh Opie nak nyatakan, yang tahun lepas punya pun Opie tak menjalankannya dengan sepenuh hati. Tapi, Opie ada terjumpa TIPS yang boleh kita guna untuk berhijrah ke arah yang lebih baik =D Jom usha =)


Petunjuk itu ada di jalan mereka yang mencarinya ;)

Wednesday, November 14

Hate PBS So Much !

السلام عليكم


Hey guys ! Okayh, now I want to update my blog in English. Sorry if you can't understand my English because I'm not so good in English. But, at least I try right ? Okay, let we start the story. You know right that the government introduce the students a new system ? If, you don't know about it, let me tell you. The students that were born in 1999 and the next younger generation will not sit for PMR and UPSR. but there's a new system called Pentafsiran Berasaskan Sekolah (PBS). This new system is very suck ! Many of my friend hate it.

The PBS have 6 Band's. And in every band, there will be a number of "deviden" and "elimen". It is hard to me ! The teachers will test us after they have taught us a topic. Band 1 is a level where the students have understand what they have learned. Then, the teachers will give us Band 2, Band 3, Band 4 and so on. But ! If the student fail to answer a Band, we can't do the other band. At the end of the year, all of the students can enjoy. They have send their textbook and they can play indoor and outdoor games any time in the school. But, the form 1 students cannot enjoy. Because, we must complete our PBS.

And the worst is, PBS incommode my teachers so much ! My teacher, Puan Masidayanie can download 2 or 3 songs into her laptop while waiting the PBS's website loading. Urgh ! It is a burden for the students and teachers. Please think about us ;) The teachers are tired waiting the website loading and insert marks into our record and I'm tired to complete the PBS. But I will try my best. I believe my government. They wanted the best for me and others. But please lighten this for us ;)



The things that good for you, maybe not good for others ;)

Thursday, August 16

"Aku Nak Mood Macam Kau"

السلام عليكم

Hei ! Okay , dah bace kan title ? Haa , ayat tu disebut oleh cik Jihah. Mase tu Opie baru je datang sekolah. Diorang semua datang awal --' Opia datang2 je , Opie terus pergi ke arah pengawas2 form 1, muahaha. Yang perempuan aje yee =D Opie tak tau kenapa , bila Opie nak datang sekolah je, mood Opie macam okay laa. Tapi sebelum Opie berpijak masuk ke sekolah, Opie tersenyum sorang sorang. And bila Opie masuk je sekolah opie macam, nak bercakap ngan semua orang. Orang lain sebenarnya susah nak tengok Opie moody tak tentu pasal. And Opie memang susah nak bad mood laa. It is all about feeling laa. Haa , nampak tak ayat die. Mueheh !

Happy tak happy tu ikut ke atas diri korang lah kan. Pandai pandai la kawal emo. Dulu kan, kalau Opie moody, Opie emo gila. Tak de sapa boleh lawan ayat emo Opie. And, sekarang, Opie pegang pada satu ayat "Lepak Ah " =D Nak jadi ape pon, kite kene lepak ah. Orang nak benci ke kita, nak tak suke kan kite, tak nak layan kite ? Kite just lepak je. Buat ape yang boleh buat korang bahagia. But, tanggungjawab korang dengan Tuhan, jangan sesekali korang abai kan sebab, itulah yang buat kita lebih bahagia.

Tapi kan kan, mood baik sangat ni tak la bagus mane. Bila Opie mood baik gila gila punya, semua orang Opie nak tegur. And Opie akan jadi berani yang bengong bengong punya =D Meh Opie story. Baru ni, Opie bertugas jaga aras. Jaga aras tu kena halau pelajar turun mase rehat. Tak boleh kasi diorang dok dalam kelas mase rehat. And Opie pun ronda. Opie lepak dulu sebab pelajar form 1 skolah Opie #bagus terlebih# So, Opie ronda blok lain dulu. Then ade la satu group #budak bagus# dok tolak kawan die dari aras Form 1. Korang, kelas2 form kat sekolah Opie ialah tingkat paling atas sekali iaitu tingkat 5. So, korang boleh agak la kan berapa tinggi aras form 1 skolah Opie. Bayangkan apa akan jadi bila budak yang ditolak tolak tu jatuh. Sah sah mati kan. Then Opie dari blok sebelah yang ternampak benda alah tu, dok pekik "Haaaaa ! Orang mati masa puasa, orang mati syahid" Diorang pon macam pandang2 kat Opie. Opie kisah hape. Pikir la sendiri apa yang Opie pekik tu kan.

Tak lama pada tu, pasu bunga kelas Princeton pecah. Secara kebetulan Puan Najmiah pon ronda2 jugak mase tu. Bila Puan Najmiah dengar bunyi pasu pecah, dia nak la ke aras form 1. Budak2 yang pecahkan pasu tu semua lari. Then, cikgu Najmiah mintak nama sape je yang terlibat masa tu. Opie pun kasi la nama. Diorang lari tu, diorang sorok kat tangga je. Then diorang dok pandang pandang Opie, Siti ngan Najaa lain macam je. Opie pun , lepak ah. Kitorang menjalankan tugas =D =D Esoknya, Opie jaga aras lagi. Then, salah sorang daripada budak2 yang pecahkan pasu tu, masuk keluar kelas Opie. Opie, Najaa ngan Siti satu kelas. Mase dia dok masuk keluar kelas Opie, Opie tengah meronda kat blok sebelah. Lepas tu Opie nampak diorang. Opie pekik " Haaa ! Dengki dengki ! Masuk la masuk ! Dengki ! Masuk je laa !" Die dok pandang serious macam bengang kot. Siti pon join memekik :) Mueheheh =D

Bila mood Opie okay, Opie memang suka cari pasal. Ayat2 kat atas tu Opie pekik sambil gelak2. So, Opie tak la serious mase tu. Cari pasal suka2 ja. Mengong Opie ni.  Payung diorang dah besar lagi nak cari pasal. Okay korang, buat apa yang boleh buat korang bahagia, tanggungjawab jangan lupa. Malam dah. Papai ! SYS ! =D Love yah !

Opie, Najaa and Siti pengawas alaf baru -,-'

Kekayaan, kebahagiaan datangnya dari Allah ;)


Sunday, June 17

Fun Run Hari Belia 2012 ! Wuuuuuuu !

السلام عليكم
Credit to Haziqah 

Hai korang ! Baru baru ni , 23 Mei hingga 27 Mei ade Hari Belia right ? Opie as budak Putrajaya of course la nak pergi , heheh =3 Opie pergi masa hari Sabtu , malam. Parking penuh pulak ! Pastu , mak Opie parking kat depan Masjid Besi. Lepas pusing pusing, pa lagi ? Balik laaaa . Tapi malam tu Opie tidur lambat. And sebenar nye , hari Khamis sebelum hari Sabtu tu , Ain ade ajak Opie join Fun run. Fun run tu mase hari Ahad. Opie macam "Wey , die ajak aku !" Terharu la wey. Ramai lagi yang lari lagi laju daripada Opie tapi die ajak Opie =D Thanks la Ain ! Sayang kau ! And dalam group Opie ade Ain , Haziqah , Shameen , Aina and Opie. Semua tu budak kelas Havard and Opie sorang je budak Azhar. Actually , group diorang memang cukup 5 orang. Tapi sorang tu , Fazee tiba tiba out dari group tu. Balik kampung or ade hal kot. So , Ain ajak la Opie.

Sabtu malam tu , Opie tidur lambat. And esok nya , Opie bangun pukul 6:54 pagi ! Tu pun Ain ngan Haziqah yang kejut kan. Diorang ketuk pintu rumah Opie kuat kuat ! And Opie tengok diorang suruh Opie cepat siap and tak yah mandi , and Opie memang tak mandi. Hehe , tukar tukar baju then terus gerak. Diorang tunggu Opie dari pukul 6 stengah , Opie macam "Wey, jangan la macam ni doe !" Bersalah gile ngan abah Ain. Masuk masuk je kerata Opie bagi salam and mintak maap , 2 kali Opie mintak maap rase nye. Dalam kereta , Ain bagi nombor , Opie pelari ke-3 =D


Wuuuu ! Nampak tak ? Ekiden Run 913C ! Wuuu ! Ehehe =D Dah habis lari tu , kena past selempang. Mase Shameen past selempang kat Opie , die sampai sampai je die muntah , sian die =[ Then , Opie terus berlari. Pastu sampai kat tempat Ain. Dah sampai kat tempat Ain tu , Opie kene naik bas. Kena pergi kat depan Mahkamah. Mula mula Opie sampai Opie tak jumpa Ain, Aina, Haziqah and Shameen. Opie dah risau dah sebab Opie tak bawak phone. Then Opie nampak akak2 form 2 sekolah Opie. So, Opie duduk ngan diorang. Mne diorang pergi Opie ikut.

Then Opie nampak Ain. Yeah ! Pastu , Aina , pelari terakhir kate kitorang dapat pingat ! Wuhuuuuuuu ! Tapi tempat ke 139 jee. So, kitorang tak de la nak kena salam ngan VIP. Kitorang punye pingat kat khemah tepi Mahkamah jee. Tapi bila tengok orang ramai sangat nak amil pingat, Opie ngan kengkwan pi jalan jalan. Then, baru kitorang ambil pingat. Nak tengok pingat ? Bawah ni haaah =D


Bangge tak ? Of course la bangge. Eheheh =) Mase dapat pingat tu, diorang bagi sekali dengan beg. dalam beg tu ade sijil , roti kopi , sabut ngan minyak. Sijil Shameen kot yang ambil , die nak taip name. Roti kopi Opie tak nak, so Ain amek. Nak tau sabun ngan minyak ape yang Opie dapat ? Bawah ni jugaak =]


And mase nak balik tu , Ain kate kitorang kena tunggu abah die kat tempat yang abah die hantar. So, kitorang pi kat Mahkamah tu. Pusing punya pusing , tak jumpa pun abah Ain. Agak agak dekat sepuluh kali jugak kitorang pusing kat Palace Of Justice tu. Pastu abah Ain call, die soh tunggu kat Masjid Besi. Kitorang tunggu kat area lot parking Masjid Besi. Kitorang lepak tepi jalan~ Orang lain tengok macam "Ape nak jadi la budak budak ni, haih -_-" Ahahah. Pastu tengak lepak tu , Ain nampak kerata abah dia. Then, kitorang cuba stop abah die. Kitorang semua panggil abah die abah "ABAH ! ABAH !" serious klakor. Kalau abah Ain stop tak pe jugak. Nih , abah Ain jalan jee. Majal gila ! Hahaha . Pastu Opie ngan Shameen gayut gayut kat pokok laah and kitorang gelak gelak pasal kes ABAH tu. Ahaah ! Then, lepas 1 round abah Ain pusing, baru laa kitorang balik. Ahahah. And kitorang selamat sampai rumah =D Seronok betul. Muehehehehh ! Haiyooo , papai korang, cerita sudaa habis. Seronok bace ? Thanks =) Papai ! Love you all ! :*

Eh, Isnin nih ade penyampaian hadiah Fun Run ni tak silap Opie =) Eheheh , naik pentas =D Banggeeeeee ~ :D

Sunday, May 27

Saya Pengawas Percubaan =)

السلام عليكم

Hui hui ! Korang, korang kan tau yang Opie ni pengawas mase Opie darjah 6 . Hehehe. Mase bulan 2 hari tu, kak Izzati , Penolong Ketua Pengawas sekolah ade mintak name budak form 1 yang pernah jadi pengawas mase kitorang darjah 6. Mase akak nak kasi kertas untuk budak Azhar tulis name, Opie duduk kat barisan belakang. So , Opie la yang mule mule dapat kertas tu. So, Opie pun tulis la nama Opie, Nurul Sofia Sulaiman =D Siti , Qeera and Aqis pun tulis name diorang. Sebab, diorang pun pengawas jugak tahun lepas.

Semiggu dua lepas tu, Opie, Siti, Qeera and Aqis kene panggil ngan cikgu pengawas. Beberapa hari lepas tu, kitorang dapat surat percubaan pengawas. Beberapa minggu kemudian, Qeera pun pindah T_T Beberapa minggu lepas Qeera pindah, Aqis pun pindah =( Jadi , yang tinggal Opie ngan Siti je. Mula mula Opie bertugas, Opie kena jaga kantin. Mula mula kekok la jugak sebab, mase sekolah rendah, Opie tak jage kantin sangat. Lepas kak Zulaikha ngan kak Ain ajar, Opie macam, okay laaa. Siti pulak die kene jage aras mase mula mula bertugas. Jage aras ni macam kena ronda bangunan sekolah mase rehat. Jangan kasi sorang pun pelajar dok kat kelas. Takut ade kecurian or something like that laa.

Pah tu, minggu kedua Opie bertugas, Opie kena jaga tangga. Jaga tangga tu macam kena jaga tangga tangga yang orang akan naik. Ade 2 tangga, satu tangga depan satu lagi tangga belakang. Mase mula2 jaga tangga , kak Zulaikha ngan kak Ain kata, check poket diorang sebelum diorang naik tangga and jangan kasi diorang bawak makanan atau air kotak yang terbuka. Pastu mase hari Rabu ngan hari Jumaat Opie kena jaga tangga belakang. Jaga tangga belakang tu macam tak boleh kasi pelajar naik ke kelas terus ikut tangga belakang tu. kene lalu tangga depan dulu baru boleh naik kelas.

Lepas tu Opie jaga aras. Lepas Opie jaga aras Opie kena jaga kantin balik. So, Opie dah paham macam mana permainan die. Mase kali kedua Opie jaga tangga, Najaa macam berminat, pastu Opie suruh die tanye mak die boleh tak die nak jadi pengawas. Esok nya dia datang sekolah die kate mak die kasi. Wuuuu ! happy die. And, mase rehat.......... Ouh lupa mau gi tau, semenjak jadi pengawas percubaan ni, pengawas perubaan - pengawas percubaan kene keluar awal 10 minit sebelum rehat and kitorang kene pakai tag kat bawah niii :

Credit to Siti 
Malu pulak ! Opie nga Siti taruk tag ni kat bawah tudung, hehehe. Then, Teacher Azilah, suruh Farah jadi pengawas sebab Farah berani. Okay , I admit it =D Then, ade budak kelas Havard kene jadi pengawas jugak. So, perempuan form 1 yang jadi pengawas percubaan ade 5 orang termasuk Opie. Yang lelaki form 1 yang jadi pengawas percubaan  tak tau la berapa orang pulak. Lepas 9 minggu bertugas, Opie ngan semua pengawas percubaan dapat surat jadi pengawas selama 1 bulan. Lepas satu bulan tu baru la tau kite dapat jadi pengawas ke tak. Okay baiiiiii ! Malam dah. Lepas Opie tau Opie jadi pengawas ke tidak, Opie update eh. And Opie akan bagi tau ape yang jadi sepanjang Opie jadi pengawas sebulan tu kay ? Papai ! sayang korang :*


Menolak hidayah Allah untuk menjadikan kita seorang yang baik adalah berdosa =D